Menu
Το DNA αντιγράφεται καθημερινά πολλές φορές μέσα σε έναν οργανισμό. Η αντιγραφή αυτή γίνεται πιστά και χωρίς λάθη. Μερικές φορές όμως, μπορεί να συμβεί στη μακρά αλληλουχία του DNA μια μετάλλαξη, δηλαδή να αντικατασταθεί μια βάση από μια άλλη. Αυτή η αντικατάσταση ονομάζεται πολυμορφισμός μονού νουκλεοτιδίου ή αλλιώς SNP (σνιπ). Η σταδιακή συσσώρευση αυτών των αλλαγών αποτελεί την γενετική ταυτότητα κάθε οργανισμού.
Στο πρόγραμμα BioMuse αναπτύχθηκε το PHENOREPORT ένα εργαλείο της βιοπληροφορικής το οποίο έχει αυτοματοποιήσει την καταγραφή και μελέτη ενός μεγάλου αριθμού SNPs στα γονιδιώματα, που αναλύθηκαν, με σκοπό την δημιουργία του γενετικού προφίλ κάθε ανθρώπου.
Τα μεταβολικά χαρακτηριστικά όπως η δυσανεξία στην λακτόζη και τη γλουτένη, δηλαδή η κατανάλωση γαλακτοκομικών και δημητριακών που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς αλλεργική αντίδραση και η ευαισθησία στα λίπη αποτελούν αρχέγονα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους.
Αυτά τα χαρακτηριστικά διαφοροποιήθηκαν περίπου 6.000 χρόνια πριν με την εισαγωγή του νεολιθικού τρόπου ζωής και την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες που προέκυψε με την εξημέρωση των φυτών και των ζώων.
Με τη βοήθεια του DNA μπορούμε να ανασυνθέσουμε την εμφάνιση ανθρώπων και να μελετήσουμε την εξέλιξη και την ιστορία πολλών φυσικών χαρακτηριστικών, όπως το χρώμα των ματιών, των μαλλιών και δέρματος. Για παράδειγμα, αρχικά είχαμε όλοι καστανά μάτια.
Ωστόσο, περίπου 10.000 χρόνια πριν από σήμερα εμφανίστηκε μια γενετική μετάλλαξη που επηρέασε ένα γονίδιο, το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή μελανίνης, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα μας.
Η μετάλλαξη οδήγησε στη δημιουργία ενός «διακόπτη» που ρυθμίζει την ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα και οδήγησε στους ανοιχτόχρωμους τόνους ματιών που παρατηρούμε σήμερα.
Γενετικά νοσήματα όπως η β-θαλασσαιμία (στίγμα μεσογειακής αναιμίας), η κυστική ίνωση και η οικογενής υπερχοληστερολαιμία που παρατηρούνται και στους σύγχρονους Ελληνικούς πληθυσμούς ανιχνεύονται στις βιογραφίες του BioMuse. Η καλύτερη κατανόηση της προέλευσης και της εξέλιξης των νόσων μας βοηθά να εκτιμήσουμε τις μεταβολές τους με την πάροδο του χρόνο.
Οι μελετητές σήμερα μπορούν ακόμη και να υπολογίσουν τη γενετική προδιάθεση εμφάνισης χαρακτηριστικών και νοσημάτων, όπως το ύψος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και κάποιοι τύποι καρκίνου κ.α. που επηρεάζονται από διαφορετικά γονίδια και περιβαλλοντικούς παράγοντες.